Werke Werke Werke
G'day weer,
Het is weer tijd voor een kleine update van onze reis. Het laatste verhaal was geëindigd met onze aankomst in Esperance. Hier hebben we 2 dagen gechilld en van de witte stranden en blauwe ocean genoten. Vervolgens zijn we doorgereden naar Albany, een kleine 200 kilometer ten westen van Esperance. We zijn hier naar toegegaan met het idee eerst een weekje te chillen en vervolgens te gaan werken.
De eerste dag in Albany hebben we de city bezocht. Albany is vergeleken met de laatste dorpen die we tegenkwamen een aardig stadje met ongeveer 25.000 inwoners. Hier hebben we de stad bezocht op zoek naar nieuwe vinnen voor mijn surfbord (die waren bij de eerste keer surfen al afgebroken) en heb ik een boek gekocht voor het eerst van mijn leven (deception point van Dan Brown; goed boek). Na de stad gezien te hebben zijn we op pad gegaan om wat toeristische hoogtepunten te bekijken rondom Albany, zoals the Gap, the Blowholes etc. Allemaal erg mooi en echt genieten met een aangename 25 graden. Op deze dag hebben we dan ook eindelijk onze eerste slang gezien die opeens opdook voor onze auto, maar hij was ook weer te snel weg om een foto te kunnen nemen, dus volgende keer beter. De dag werd afgesloten met een heerlijk bioscoopfilmpje: the last airbender in 3D. Echt de slechtste film ooit volgens mij, maar sommige vonden de film toch goed.
De tweede dag in Albany hebben we helemaal niets gedaan. Enkel genoten van het mooie weer, boekje gelezen, boodschappen gedaan en de AFL grand final gekeken.
De derde dag in Albany was het niet echt weer om er op uit te gaan en dus besloten om wederom een filmpje te pakken: dinner for smucks. Zeker een veel betere film dan de last airbender.
De vierde dag in Albany was het tijd voor een dagje apart. Aangezien Marko geen zin had om mount Knoll op te gaan hebben we daarom een keertje opgesplits. Ik ben die dag op pad gegaan in mijn eentje naar mount Knoll. Deze lag ongeveer 90 km van Albany vandaan en aangezien de VAN van tijd tot tijd toch oververhit raakt was dit wel een spannend ritje (nu hebben we de koelvloeistof bijgevuld). Eenmaal aangekomen bij mount Knoll was de temperatuur inmiddels opgelopen tot een graad of 30 (denk ik, zo voelde het). De trip naar de top was maar 3,5 km, maar het was wel 1095 meter hoog, dus het pad was stijl en stijl, maar als je eenmaal boven bent heb je wel een super uitzicht en ik heb dus veel foto's hiervan gemaakt.
De vijfde dag zijn we eindelijk weer eens gaan surfen. Het was heerlijk weer en na een tijdje op internet zoeken hadden we een goede beach gevonden in de buurt van Albany. Hier hebben we heel de dag golven proberen te pakken en hebben we voor het eerst gestaan op onze eigen boards. Het was weer een perfect dagje.
De zesde dag in Albany hebben we gezocht naar werk (work & travel gebeld, kunnen ons niet helpen want hebben geen werk in west Australië). Na enig zoekwerk van Marko hebben we gereageerd op een baan op een kippenboerderij in GinGin voor 2 personen. De rest van de dag hebben we wederom gesurft.
De zevende dag in Albany kregen we een berichtje van ene Spencer van Labour Hire over onze reactie over de baan op de kippenfarm. Hij wou ons graag aan een baan helpen en hoopte ons de volgende dag te ontvangen. We hebben dus een baan. Het enige wat we nog moesten doen was 490 km rijden richting GinGin. De volgende dag zijn we dus vroeg vertrokken vanuit Albany richting Perth en vervolgens richting GinGin (70 km boven Perth). Na een rit van ongeveer 10 uur werden we om een uur of 18.00 opgewacht door Spencer. Na een korte kennismaking, een administratieve stop bij zijn kantoor en na een korte pitstop bij de drankhandel heeft Spencer ons naar the Bunkhouse geleidt. Dit is een goedkope verblijfplaats voor alle werkers van Labour Hire en hier kun je verblijven als je dat wilt. Het is een terrein met 7 cabins, een was en douche hok, een grote keuken, huiskamer achtig gebeuren etc. Het is in ieder geval voorzien van alle luxe die harde werker nodig heeft. Na onze VAN ge nstalleerd te hebben op zijn vaste staplek (wij slapen uiteraard gewoon in onze VAN) hebben we de rest van de avond genoten van een goede maaltijd, de luxe en hebben we kennisgemaakt met de andere werkers (voornamelijk Taiwanezen en 2 fransen). De volgende ochtend hadden we meteen onze eerste werkdag op de garlicfarmom 7.30 in de ochtend (gekkenwerk). De eerste dag hebben we kennisgemaakt met het zware landbouw werk in Australië. We hebben de hele ochtend met een gebogen rug in het veld met 100.000 vliegen en een temperatuur van 30 graden knoflook uit de grond getrokken. Na de eerste dag dachten wij er dan ook hetzelfde over: als we dit nog 12 weken moeten doen dan stoppen we nu direct. Maar wij zijn geen opgevers natuurlijk, in ieder geval niet zo snel dus de dagen daarna zijn we gewoon gaan werken. Het werk verschilde per dag van knoflook plukken tot tuinieren bij een gigantische villa. Na de eerste week begon het zware werk al te wennen. Ook de mensen in the Bunkhouse zijn allemaal super.
Na de eerste 5 dagen werk werd er een BBQ georganiseerd. Dit was niet een BBQ zoals wij hem doen in Nederland, nee, dit was een thaiwaneese BBQ. Super lekker allemaal en veel. De avond werd gezelliger en gezelliger en duurde voor sommige tot in de late uurtjes en voor sommige iets minder lang aangezien er op zondag ook gewoon gewerkt moet worden om 6.30 uur (ze zijn gek geworden hier). Maar alles went.
De week daarop hebben we heel de week knoflook schoongemaakt (vanaf 6.30 tot 16.30 6 dagen in de week) onder contract. We krijgen hiervoor 2 dollar per kilo betaald en verdienen gemiddeld meer dan het uurloon, dus dat is wel relaxt.
Om wat anders te doen doen werk en om er even tussenuit te zijn werd het wel weer eens tijd om naar de bar te gaan. Tijdens de BBQ avond had Spencer ons verteld over Skimpy night in GinGin. Dit is in GinGin hotel, de enigste bar in GinGin, en hier wordt bier geserveerd door vrouwen in bikini. Dus wij dachten leuk voor een dinsdagavond en zo vertrokken wij met de 2 fransen en 2 taiwanezen richten GinGin hotel. Eenmaal in de bar aangekomen viel het een beetje tegen. Er zaten ongeveer 20 man in de bar en er stond 1 vies vrouwtje achter de bar in bikini, die continue geld wilde ontvangen en in ruil daarvoor liet ze haar tieten zien. Erg gezellig allemaal. Na 5 minuten in de bar begonnen 10 van de 20 mensen in de bar ook nog eens goed te knokken (op zijn Australisch; echt goed knokken). Nadat de vechters naar buiten waren gegooid gooide zij nog even een biervat door de ruit en was de avond compleet. Niet een heel erg geslaagde avond, maar dat moet je toch ook meemaken.
De rest van de afgelopen weken hebben we verder gewoon veel gewerkt, mensen ontmoet en leuke dingen gedaan met de mensen in the Bunkhouse zoals een pokeravondje, naar het strand, potjes poolen etc. Het is hier gewoon gezellig.
Na twee weken werk hebben we ook ons eerste loon binnen en dat viel zeker niet tegen. We zijn het er nu dan ook over eens dat we het waarschijnlijk wel gaan volhouden met werken tot begin januari en voorlopig is er nog genoeg werk op de garlicfarm. Daarnaast is het ook wel leuk om wat langer op 1 plek te zitten nu we werken, omdat we nu veel meer mensen leren kennen en vrienden maken.
Voorlopig zal er niet veel veranderen bij ons (alleen de temperatuur zal misschien nog iets oplopen ;), maar we zullen jullie wel op de hoogte houden. Voor nu vind ik het wel weer genoeg geweest.
De groeten aan iedereen.
Cheers,
Marko & Jasper
Foto's zijn nog niet upgeload, maar zijn wederom te vinden op http://themackie.hyves.nl
PS. Mijn telefoon is kapot, dus ik ben nu helemaal niet meer bereikbaar, voor als iemand me zou willen bereiken.
Hallo Jongens,
Jasper ikheb je op de bruiloft leren kennen, misschien herinner je dat, ik ben Tante Maria uit Limburg :-)) Opa Volbeda heeft me jullie site doorgegeven en het is super leuk jullie te horen, de reisverslagen, en de mooie foto,s te zien.
Volgens mij hebben jullie the time of tour life.
Geniet er maar van, dit neemt jullie niemand ooit meer af.
Nog veel plezier en blijf gezond.
Knuffel uit Limburg
Jassiee! Hoe ben je nu te bereiken??? Kun je t laten weten als we een keertje kunnen skypen? Want dan kunnen we misschien eens even kijken wat we gaan doen als we daar zijn! Ik heb er zin in!! De foto's zien er weer leuk uit. Werkse en tot snel he!Xx
heej rachel,
Je kunt me bereiken via de mail en hopelijk binnenkort weer via de mobiel als ma mijn simkaart opstuurt. We kunnen anders vandaag wel ff skipe, want wij zijn heel de dag vrij. Dus ik zie het wel
groetjes
Jasper jongen, ik vind het allemaal wel heel veel tekst hoor. Ik heb uiteraard ook niet alles gelezen.
Maar mooi om te lezen dat het goed met je gaat en ik zie nu ook waarom je niet terug smst ;-).
Geniet ervan daar!
Robbert